A feketekömény olaj (Nigella Sativa) már a civilizációk kezdete óta használják a tradicionális gyógyászatban. Az ősi Egyiptomban Panaceának hívták (ami durva fordításban csodaszert jelent), Tutanhamon sírjában is találtak belőle, valamint azt is mondják, hogy Kleopátra szépségápolóként használta. Hippokratész, a híres görög orvos oly módon alkalmazta, hogy emésztési és anyagcsere zavarokkal küzdőket kezelt vele.
Az ayurvéda és a hagyományos kínai orvoslás szakemberei már több ezer éve ajánlják ezt az olajat számos betegségre, a cukorbetegségtől elkezdve az emésztési zavarokon át, egészen a rákig.
Az utóbbi években a modern tudomány számos tesztnek vetette alá, aminek köszönhetően tanulmányok tömkelege erősíti meg egészségre gyakorolt, jótékony hatását.
Feketemag, Fekete hagymamag, valamint fekete szezámmag neveken is ismert.
Fő aktív összetevője a kristályos nigellone nevezetű olaj. Ezenkívül számos tápanyagot, esszenciális savakat és az alábbi vegyületeket tartalmazza:
- Béta-szitoszterol, kalcium, réz, folsav, vas, palmitol, foszfor, fehérje, sztearinsav, thymoquinone, B1-, B2- és B3-vitamin, cink
- Feketekömény-olaj, a daganatellenes
A Nigella Sativát több száz egészségügyi tanulmányba vonták már be, különösen a rák kezelésével és megelőzésével kapcsolatos kutatásokba. Az egyik fentebb említett hatóanyagáról, a Thymoquinone-ről például kiderült, hogy hatékonyan képes csökkenteni a már meglévő daganatokat.
Mind a patkányokon, mind az embereken végzett kutatások szerint a feketekömény-olaj:
- 50%-kal gátolta a tumornövekedést
- 250%-kal fokozta az egészséges csontvelősejtek termelődését
- segít megvédeni a szervezetet a kemoterápiával, valamint a sugárzással szemben
- erős antibakteriális és gyulladásgátló hatással rendelkezik
- képes elpusztítani bizonyos típusú rákos sejteket
Csodálatos eredmények számos téren
Összességében, a feketekömény legnagyszerűbb tulajdonsága az immunrendszerre és az anyagcserére gyakorolt hatásában rejlik, tehát az egész szervezetet támogatja.
Az olaj aktív hatóanyagai bizonyítottan képesek felvenni a harcot számos betegséggel szemben, mivel természetesen serkentik az immunsejtek termelődését. Ezenkívül védik a májat (ami a szervezetünk szűrőrendszere) a mérgezésektől.
Rendszeres fogyasztásával (6 vagy annál több hónap) az alábbi betegségek kezelhetők sikeresen:
- allergia és orrmelléküreg-gyulladás
- szorongás és feszültség
- hörghurut
- megfázás
- cukorbetegség
- hasmenés, emésztési zavarok, gyomorégés
- hajhullás
- fejfájás, migrén
- magas vérnyomás
- álmatlanság
- bélparaziták
- levertség, depresszió
Hogyan fogyasszuk a feketekömény-olajat?
A javasolt mennyiség általában 1 teáskanál naponta kétszer, kb. egy órával étkezés előtt. Fogyaszthatjuk önmagában, vagy gyümölcslébe, teába keverve is, mivel van egyfajta pikáns íze.
Feketekömény-olaj mint bőrápoló
Azok az emberek, akik valamilyen egészségügyi okból kezdik el a feketekömény-olaj fogyasztását, gyakran nem várt mellékhatásról számolnak be: csupán néhány hónap után a bőrük, hajuk és körmük észrevehetően egészségesebb!
Akik ismerik az olajat, azok számára ez nem meglepő, hiszen több ezer éve alkalmazzák kozmetikai krémek összetevőjeként (ne feledkezzünk meg Kleopátráról!).
A legegyszerűbb módja ennek, ha egy kevés olajat összekeverünk a kedvenc krémünkkel. Azok, akik már próbálták, esküsznek rá. Egy ilyen keverék segít megelőzni a pattanásokat, segít eltüntetni az öregségi foltokat, a bőrt fiatalossá, puhává és rugalmassá teszi. Kiváló a tenyér, a talp, a könyök és a térd durvább bőrfelületeinek kezelésére is.
Az alábbi bőrproblémák kezelésében bizonyítottan hatékony:
- pattanás
- ekcéma
- gombás fertőzések
- pikkelysömör
És ha emellett a kiváló olaj mellett döntünk, akkor figyeljünk rá, hogy hidegen sajtoltat válasszunk!